En bra kontroll

  • Innehåller inte alkohol, tvång eller förlöjligande av deltagarna
  • Är sådan att hela laget (5-12 personer) kan vara med om att utföra uppgiften
  • Är aktiverande
  • Väljer inte den lättaste utvägen! Utslitna idéer är till exempel alias- och pictionary-kontroller och water pong. Om du ändå planerar en kontroll där något sådant ingår lönar det sig att komma på någon överraskande twist!
  • Innehåller inte insiderskämt
  • Presenterar på ett roligt sätt föreningen eller ämnesområdet. Fundera till exempel på om det finns stereotypier om din förening eller dess område som kan ge idéer för lagens uppgift?

En bra kontroll har en bra beskrivning

En bra beskrivning av kontrollen är en som berättar eller antyder något om vad det är man ska göra där. Dessutom är den informativ och lockande. Exempel på bra beskrivningar från 2015 och 2016:

Har du lust att ropa och slå med käppar?
— Kendoseura
Bekanta dig med kon, det bästa produktionsdjuret och den bästa arbetskompisen på landet.
— Lantbruksstudenterna
Kopedas och Hyvät Martats mini escape room lämnar ingen kall. Eller så gör det precis det. Testa om du kan ta dig ut ur frysfacket i ett kylskåp.
— Kopeda & Hyvät Martat
Kom och bevisa att Jultomten finns, att Pokémon Go är en Illuminatikonspiration och annat allmännyttigt på ett matematiskt formellt sätt!
— Matematikstudenterna
Har du någon gång suttit i baren och hävdat att du kan kvantfältteori? Om du inte har gjort det ännu kan du det säkert efter den här kontrollen!
— Fysikstudenterna